Ev Okulu&Okulsuzluk

Eylül 01, 2020


 Dünyanın en zor işi bir insanı eğitmek olabilir. Hele ki eğitimi yalnızca "bilgi aktarımı"ndan ibaret görmüyorsak; adab-ı muaşaret, günlük yaşam becerileri ile sentezlemek gerektiğine inanıyorsak o zaman yolumuz daha bir yokuş oluyor.

Pandemi sürecinde oğlum Yusuf Kerem dahil hepimizin eğitimi büyük oranda uzaktan eğitime döndü. Dersle meşguliyet azalırken ekran karşısında geçen süre arttı. Peki bunu avantaja çevirmek mümkün mü? Ekran vaktina kaliteli içerikler yerleştirerek sınırlamak, pandemi şartlarında uzaktan eğitimin veya okulsuzluğun avantajlarından faydalanmak mümkün mü?

Şu videoda  ve şu videoda dilim döndüğünce okulsuzluğun dünya görüşünden, ev okulu ile ortak noktaları ve farklarından bahsettim. Kendi deneyimim çerçevesinde önerilerde bulundum.

3. Canlı yayında ise kendi sistemimden (ev okulu ve okulsuzluk arasında bir yol) bahsettim. Belki bir yerlerde birileri bunu önceden sistemleştirip adını koymuş olabilir. Ben bilmiyorum. Üç videoda da şunu özellikle vurguladım; eğer çocuğunuzla iyi bir iletişiminiz, sevgi temelli bir ilişkiniz yoksa, ders&ödev döngüsünde yoğun eleştiriye maruz kalmışsa vs önce ilişkinizi onarmanız, geri adım atmanız gerekir. İlişkinizin yıpranıp yıpranmadığını "hadi gel seninle biraz ders çalışalım/kitap okuyalım/resim yapalım" dediğinizde verdiği tepkiden yola çıkarak anlayabilirsiniz. Okul sistemi içinde yaşadığınız gerginliklerden dolayı birbirinize karşı önyargılarınız oluşmuşsa, bunun üç günde düzelmesini beklemenin haksızlık olacağını bilin. Biz ebeveynlerin kararlı adımları ile zaman içinde onarılacaktır; bu durumun en büyük avantajı muhataplarımızın  çocuklar olması. Çocukların ebeveynleri tarafından atılan her adıma arı duru vicdanları ile karşılık vereceklerini unutmayalım. İnsanoğlu yaşı kaç olursa olsun anne-babasından ümidini kesmez. İlk önce eleştirmeden, yaptıklarını silmeden veya tekrar yaptırmadan, oturuşuna, dikkatsizliğine, ortaya koyduğu ürüne kusur bulmadan ortak vakit geçirmeye niyet edelim. Yaşadığımız gerginliklerin arkasında fiziksel sebep olup olamayacağını mutlaka düşünelim. Örneğin yetişkinler aç iken, yorgun iken, lavabo ihtiyaçları olduğunda gergin olurlar. Çocuklarda bu gerginlik kat kat fazla olur. Bunu eleyelim örneğin. Sonra çalıştığımız masa ve sandalye onun boyutlarına uygun mu? Fiziksel donanımlar, bir yeteneği ortaya çıkarmada veya geliştirmede çok etkilidir. Sonra, keyif alıyor mu? Eğer gerginsek, sesimiz üst perdeden veya kızmaya hazır, yargılayıcı bir yerlerdeyse; çocuğumuz bizimle olan ilişkisini korumayı içgüdüsel olarak her şeyden üstün gördüğü için teklifimizi reddedecektir. Bu, biraz da hayatta kalma güdüsüyle bağlantılı. Sonra, sorduğu bir soru karşısında, aramızdaki onca yaş farkına rağmen tüm bilgimizi boca ediyor muyuz? Soru sorduğunda, onu alıkoymamızdan endişeleniyor mu? Dikkat süresi ne kadar? Dikkati dağıldığında hala onu alıkoyuyor muyum? Onu sıkmayacağım konusunda bana güveniyor mu?

Pek çok başlığı incelediğim bu son canlı yayında (3.video)  -pandemi sürecindeki uygulamamda- seçtiğim kitaplardan bahsettim. Bu kitapların ortak noktası genel olarak görsel yönden kaliteli olmaları, çocuktaki merak duygusunu pekiştirmeleri, oyuncak-kitap tarzında eğlendirici bir tarzda hazırlanmış olmaları. 3 yaş altı ve 3 yaş üzeri olarak ayırdım ben anlatırken. Bu listede Yusuf Kerem (6,5) ve Furkan Selim (4)'in ilgi alanlarına ve ilgilerini çekmek istediğim alanlara dair bir seçki var. İnşallah güzel keşiflere vesile olsun :)

Kedim nereye kayboldu - Alexandra Pichard (Türkçe okuma için elimizdeki kitap)

Arapça yazı defteri Nesih -Ramazan Sönmez- 

Keşfedin Beyniniz -Harika Bilim Serisi-, Türkiye İş Bankası Yayınları (seri)

3- Boyutlu Resimli Dünya Atlası

Dağlar ve Çöller -NTV yayınları- (3'lü set)

Okyanuslar -NTV yayınları- (3'lü set)

Göller ve Nehirler -Tübitak yayınları- (seri)

Stem'le Bir Gün Matematik

Stem'le Bir Gün Teknoloji

Stem Macerası Keşifler

Kodlama -Dikkat atölyesi yayınevi- 

Çocuklar için çözümlü Sudoku 

Kodlama Oyunları -Limon Kids-

Let's do Mental Maths

Keşfedin Çağlar Boyunca Mimarlık, Türkiye İş Bankası Yayınları (seri)

Dikkat Güçlendirme seti - Adeta.com.tr

Bilsem Hazırlık Kitabı

Erken Çocukluk Döneminde Çizgi Çalışmaları 

Zihinsel Becerilerimi Geliştiriyorum Dikkat (seri)

Matematik -uçan balık yayınları-

Multibem Dikkat çalışmaları 1-2-3

Adım Adım Resim Çiziyorum Hayvanlar

Gizli Resimler -Dikkat atölyesi-

Büyük Labirent Kitabım, Tübitak Yayınları



  • Paylaş:

BUNLARI DA İNCELEMEK İSTEYEBİLİRSİN

0 yorum